Grasgevoerd vlees: wij leggen het uit
Wanneer je ons al langer volgt dat weet je dat wij grasgevoerd vlees verkopen. Maar wat is eigenlijk grasgevoerd vlees? En is dat dan hetzelfde als biologisch vlees?
Bij biologie hebben we ooit allemaal een keer op school geleerd dat een koe vier magen heeft: Boekmaag, netmaag, lebmaag en pens. Maar de meeste van ons zijn dit al lang vergeten.
Een koe heeft deze magen om het gras goed te kunnen verteren. Mensen kunnen gras eten, het is niet giftig, maar onze spijsvertering kan er weinig mee. Als u de hele dag gaat grazen, zult u maar weinig calorieën binnenkrijgen. Daarnaast krijgt u op uw kop van de tandarts, omdat gras de tanden slijt, dus ik raad niet aan om dit morgen uit te proberen. Een koe heeft een compleet andere spijsvertering die grassen en kruiden goed kunnen verteren.
Maar alle koeien eten toch gras?
Vroeger was dit inderdaad het geval. Maar tegenwoordig eten ze naast gras ook maïs, granen, vismeel, supplementen, bieten, soja, peulvruchten, afgekeurd snoepgoed en gebruikte granen van bierbrouwerijen. Dit heeft een aantal voordelen voor de boer. Dit ‘voer’ is vaak goedkoop, de koe kan er meer energie uithalen en zowel de textuur als smaak van het vlees verandert.
Heeft deze andere voeding invloed op het vlees?
Het vlees van onze Hooglanders valt onder een gezonde voeding. Het is rijk aan niacine, vitamine B6, B12, K2, fosfor, selenium, potassium, riboflavine, proteïne en geconjugeerd linolzuur. Een hele rits aan essentiële voeding. Het is interessant om te zien dat de voedingswaarde van rundvlees verandert aan de hand van hun dieet. Er zit een verschil in de samenstelling van voedingsstoffen tussen runderen die alleen maar grassen eten en runderen die op stal gevoerd worden.
Vlees van runderen die alleen grassen eten hebben meer geconjugeerd linolzuur. Dit is een vet die gezond voor ons is en geassocieerd wordt met veel goede eigenschappen. In vlees van runderen op stal ontbreekt het vrijwel aan dit vet. Daarnaast hebben gras gevoerde runderen meer vitamine E en K.
Ze hebben ook meer Omega-3 vetten, maar dit is minder belangrijk omdat de absolute hoeveelheid erg laag is. Het is beter om af en toe een wilde zalm of haring te eten.
De smaak van grasgevoerd vlees
Buiten dat grasgevoerd vlees iets voedingsrijker is dan vlees van runderen op stal is het ook een stuk lekkerder, als het aan ons ligt! Zit er een verschil tussen graangevoerd en grasgevoerd vlees? De textuur van graangevoerd is over het algemeen malser en zachter. De smaak is ook milder of flauwer.
Over het algemeen wordt door top chefs graag graan gevoerd vlees gebruikt. Behalve de malsheid en milde smaak is ook de consistentie een belangrijke factor. Omdat grasgevoerd nog vrij rondloopt is niet ieder stukje hetzelfde, terwijl dit bij stalvlees veel beter gecontroleerd kan worden.
We gaan binnenkort nog meer informatie delen over grasgevoerdvlees, antibioticavrij vlees en natuurvlees. Blijf ons dus volgen om op de hoogte te blijven van verantwoord vlees.