Alles over de Hooglander kalfjes
We willen jullie graag een kijkje geven in de wereld van de Hooglanders. Daarom staan er al een aantal blogs en informatiepagina’s op onze website. Deze keer willen we je meer vertellen over de kalfjes van onze Hooglanders.
De zwangerschap
We zorgen ervoor dat de stier niet het hele jaar in de koppel (de groep Hooglanders) zit. Anders zouden we het hele jaar door kalfjes krijgen. We doen dit ieder jaar in de maand juli. Hij loopt dan in de maanden juli, augustus en september rond in de koppel. De kalfjes worden dan het jaar daarop rond april/mei verwacht. Een Hooglanders is namelijk net als de mens, 9 maanden drachtig.
De geboorte
Alles gaat in de natuur vanzelf en dat geldt ook voor de Hooglanders. Wij zijn dan ook niet bij de geboortes van de kalfjes. Omdat de Hooglanders de kalfjes verstoppen, zien wij ze ook pas veel later.
De navelstreng knapt wanneer het kopje zichtbaar wordt bij de geboorte. Normaal gesproken komen eerst de twee voorpootjes, daarna het kopje. Gevolgd door de rest van het lijfje en achterpoten. Bij de stierkalfjes is een zakje zichtbaar en bij een vaarskalfje(meisje) vier kleine speentjes waar later ook de uier komt.
De nageboorte eet de moeder op, dit zodat de wilde dieren op afstand te blijven. Wist je trouwens dat koeien hele erge nette dieren zijn, ze ruimen alles op! Een kalfje is niet zichtbaar na de geboorte, de moeder verstopt het kalf in het hoge gras ter bescherming.
Een kalf weegt bij de geboorte ongeveer 30 kg, en heeft nog weinig afweer. Daarom is het belangrijk dat het kalf de eerste weken biest (van de eigen moeder) krijgt omdat daar veel antistoffen (eiwitten) in zitten.
Het vrouwelijke kalf blijft bij de moeder lopen en kan blijven drinken tot moeders een nieuw kalf krijgt. Daarna wordt het kalf ‘afgestoten’ en mag dan geen melk meer drinken. Kalfjes beginnen na een week oud al te knabbelen aan het gras, takken etc.
Hiervoor is het oornummer
Bij de geboorte krijg het kalfje een eigen oornummer. In dit oornummer kunnen we allemaal informatie terugvinden. Het is een soort van ID kaart voor de kalfjes. We kunnen onder andere zien wie de vader en de moeder zijn.
Kalfjes in de koppel
Wanneer een kalfje wordt geboren is deze nog niet zichtbaar in de koppel. Hij ligt namelijk verstopt in het hoge gras. De koppel loopt dagelijks een ronde van wel 3 km, het kalf kan dit uiteraard niet meelopen. Daarom loopt de moeder regelmatig terug om het kalf te voeden. De moeder en ook de koppel beschermen de kalfjes.
Na een paar maanden
Stierkalfjes gaan na een half jaar bij de moeder weg om inteelt te voorkomen. Een kalf kan in principe al vanaf twee maanden voor zichzelf zorgen. De hoorntjes beginnen na drie maanden al zichtbaar te worden. Het zijn eerst kleine stompjes en lopen uit tot twee mooie hoornen. De hoorntjes van stieren gaan opzij en bij de vrouwen gaan ze omhoog.
Wij verkopen geen kalfsvlees
Het kalfsvlees komt van jonge runderen, de leeftijd ligt doorgaans tond de 6 tot 7 maanden. Het mag de naam ‘kalf’ dragen tot een jaar, daarna noemen we het een rund. Het vlees wordt dan ook rundvlees genoemd. Wij verkopen geen kalfsvlees, maar uitsluitend rundvlees.
Meer weten over onze Schotse Hooglanders?
Vind je het leuk om blogs zoals deze te lezen? Laat het ons dan weten! We vertellen je graag meer over onze prachtige Hooglanders. Stuur gerust een mailtje naar info@vechtdalhooglanders.nl met daarin al je vragen en wij schrijven er een nieuwe blog over.