fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Op dinsdag voor 16:00 uur besteld, woensdag verzonden
(H)eerlijk vlees uit de natuur!
Schotse hooglander

De verschillende soorten stoofvlees op een rij

Stoofvlees scoort hoog op de lijst met lievelingskostjes in Nederland. Dat is niet zo gek, want je kunt er echt de heerlijkste gerechten mee maken. Wij krijgen wel eens de vraag wat het verschil is tussen de diverse soorten stoofvlees uit ons assortiment, en of het ook anders klaargemaakt moeten worden. Dat is zeker het geval! In deze blog zetten wij graag een en ander voor je op een rijtje!

Stooflap: wat stugger en lang stoven (minstens 4 uur)

Stooflappen worden uit de borst van een koe gesneden. Omdat in de borst de spieren sterk zijn, is het vlees wat stugger. Een stooflap heeft daarom meer bereidingstijd nodig dan bijvoorbeeld een steak. Daarover zeuren we natuurlijk niet: stooflappen moeten nu eenmaal stoven en het liefst zo lang mogelijk! De bedrading wordt dan zacht en het vlees heerlijk mals. Wat wil een mens nog meer?!

Riblap: kortere bereidingstijd (ca. 2 uur) en beetje vet

De naam zegt het al: deze lappen worden gesneden van de eerste ribben van een rund. Ga je nog ietsjes verder, dan beland je bij de heerlijke ribeye, maar dat is weer een ander hoofdstuk….Riblappen zijn de meest malse stukken stoofvlees en hebben de kortste bereidingstijd nodig. Maar denk niet ‘grote stappen, snel thuis’! Ook dit stoofvlees heeft tijd nodig. Laat het dus toch een paar uurtjes heerlijk pruttelen op laag vuur, of een lage oventemperatuur. Een riblap is vetter dan sucade- en runderlappen. Dat maakt het vlees wél weer wat malser. Houd je niet van vet? Dan snijd je het vetrandje gewoon weg na het sudderen. De smaak is er dan toch heerlijk ingetrokken! 

Braadlap (of sucadelap): magere runderlap met wisselende bereidingstijd (tussen 2-4 uur)

Braadlappen zijn de magere runderlap en worden meestal gesneden uit de dikke delen van de schouder. Zijn de lappen gesneden van de achterbout, dan hebben ze de kortere bereidingstijd van de baklappen. Komt de braadlap van de voorbout, dan vraagt het een langere bereidingstijd. Weet je niet precies van welk deel van het rund de braadlap afkomstig is? Werp dan af en toe even een blik in de pan en check of je de vezels makkelijk uit elkaar kunt duwen. Is dat het geval, dan is het tijd om te gaan smullen! 

Poulet: in stukken

Tot slot is daar nog poulet: in stukken gesneden runderlappen. Sommige mensen vinden deze stukken het best geschikt om oma’s hachee mee te maken, of heerlijk ouderwets draadjesvlees. 

Algemene tips

Braad het vlees vóórdat je het laat stoven altijd eerst even aan in de koekenpan. Is het vlees eenmaal rondom bruin geworden, laat het dan rustig in de pan zakken om verder te pruttelen. Let op: laat het niet koken, want dan wordt het vlees taai en dat is zonde!

Welk soort stoofvlees je ook gebruikt: neem de tijd en haast je niet! Over het algemeen geldt bij stoven echt dat hoe langer hoe beter is. Heb je een slowcooker, of zo’n ouderwets sudderstelletje, laat het vlees dan rustig een dagje pruttelen. Dan krijgen de kruiden en andere ingrediënten heerlijk de tijd om goed in te trekken!

Je zult merken dat ook de herkomst van het vlees heel bepalend is voor je smaakbeleving. Zonder op te willen scheppen durven wij te zeggen dat je met ons puur natuur vlees een topkwaliteit stoofpot op tafel zet. Onze Schotse Hooglanders hebben een heerlijk leven achter de rug, waarbij ze vrij konden rondlopen en een menu  hadden van verse grassen. Dat proef je terug in het vlees van onze natuurboerderij!

Trek gekregen?

Heb je na al deze informatie zin gekregen in een (h)eerlijk stoofvleespotje? Neem dan snel een kijkje in onze webshop.

Delen?

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *