Zó maak je wat lekkers van botten:
Gezonde, krachtige runder-groente-bouillon
Veel mensen gebruiken alleen het vlees van een dier en gooien de botten en organen weg. Zonde, want je kunt er zeker nog iets lekkers mee maken! Dit recept geeft je inspiratie om botten te gebruiken van onze Schotse Hooglanders. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt kun je er natuurlijk nog naar eigen smaak mee variëren.
Met verse runderbouillon zet je iets bijzonders op tafel. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond! Het geheim zit vooral in het rustig laten intrekken en garen. Op die manier komen niet alleen alle vitamines uit de groenten en kruiden los, maar ook de gelatine die in de botten zit. Dat is heel goed voor je maag en darmen, en ze zéggen dat gelatine ook wonderen doet voor je huid!
Ingrediënten
- 2 kilo runderbot
- 2 winterpenen
- 3 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 1 eetlepel olijf- of kokosolie
- 1 laurierblad
- 1 theelepel peperkorrels
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels appelciderazijn
Instructies
- Leg de botten op een bakplaat in een op 200 graden voorverwarmde oven en sprenkel de olie eroverheen.
- Laat de botten een half uur roosteren, draai ze daarna om voor nog een half uur
- Snijd alle groenten in stukken en doe ze, samen met de peper en azijn in de slowcooker (of pan)
- Haal de botten uit de oven en voeg ze bij de groenten in de slowcooker, samen met zo’n 2,5 liter water
- Laat alles zeker een half uur goed doorpruttelen. Doe je het in een pan, let er dan op dat het mengsel niet droogkookt
- Zodra de bouillon mooi bruin is, kun je de botten er met een zeef uithalen.
Laat de bouillon afkoelen. Je kunt de bouillon in de koelkast bewaren zodat je hem binnen enkele dagen kunt opeten, maar hij is ook zeer geschikt om in kleinere porties in te vriezen. Schep voor het serveren de vetoogjes van de bovenste laag soep.