Het slachten van een rund of een varken gebeurde vroeger op de boerderij. Wil je daar meer over weten. Het slachten tegenwoordig is in de basis niet anders dan toen. Behalve dat het niet meer bij een boer aan huis gebeurt maar in modern slachthuis. Het slachten is gebonden aan strenge regels op het gebied van dierenwelzijn en hygiëne. De regels zijn zo aangescherpt dat alleen van oudsher nog slachtende slagers dit nog steeds doen. Ze vinden het slachten een kwaliteitsgrondslag die de basis vormt voor hun onderneming.
Transport
Bij de zelfslachtende ambachtelijke slager is stress meestal niet aan de orde. De beesten worden daar vaak door de eigen boeren gebracht en zijn meestal wel gewend aan het vervoer op een aanhangwagen.
Levende keuring
De levende keuring wordt verricht door een dierenarts van de Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA). Er wordt gekeurd op het welzijn van het slachtdier en de fysieke staat van het dier. Het moet onder andere levendig zijn, een glanzende vacht hebben, een natte neus, geen kreupelheid of een gejaagde ademhaling. Kortom geen kenmerken van ziekten en/of gebreken vertonen. Ook moeten de oornummers overeenkomen met de bijbehorende documenten. Na het keuren wordt door de keurmeester een slachtvergunning afgegeven.
Het doden van het rund
Het rund wordt voor het doden rustig in een kooi geleidt zodat onverwachte bewegingen worden voorkomen. Het beest wordt gedood met behulp van een zogenaamd schietmasker. Dat is een soort pistool geladen met een patroon die na ontbranding, door het overhalen van de trekker, een stalen pen in de kop van het rund jaagt. Deze pen schakelt, in een fractie van een seconde, de grote hersenen uit waardoor het beest hersendood is. Dat schieten mag zeker niet door iedereen gebeuren. De aangewezen mensen zijn daarvoor opgeleid en weten precies waar het beest geraakt moet worden om het niet te laten lijden.
Eén reactie
Goede duidelijke info,prima dat jullie dit ook uitleggen aan de mensen met vragen over de manier van slachten.
Vooral het voorkomen van stress is heel belangrijk voor het dier en de vleeskwaliteit.